Местят феста за европейско кино в Пловдив
Местят феста за европейско кино в Пловдив / netinfo
Пловдив ще бъде домакин на международния филмов фестивал за европейско кино „Европа е тук” от 2009-та година. Прожекциите ще започнат през втората половина на месец юни в Лятното кино, заяви директорът на феста Виолета Гиндева.

Досега той се провеждаше в Пазарджик, но решихме да го преместим в Пловдив, който е град с традиции в изкуството и център на много национални и световни форуми от различни области, допълни Гиндева.

Това ще е първият филмов фестивал под тепетата, който ще има чисто състезателен характер, добави зам.-кметът по хуманитарната политика на Пловдив Георги Шопов.

Филмите ще бъдат оценявани от професионално международно жури. Наградите ще бъдат в 4 категории: за режисура, за операторско и актьорско майсторство и за най-добър филм. Отделно от тях Община Пловдив ще връчва и своя специална награда за екранно постижение.

В съпътстващата програма на фестивала ще се представят документално и студентско кино, презентационни филми за европейските държави, фото- и художествени изложби. Ще бъдат организирани и конференции, форуми, срещи-дискусии с актьори, режисьори, продуценти и кинокритици.