Масово учениците напускат училище в основното образование
Масово учениците напускат училище в основното образование / Sofia Photo Agency, архив

1600 ученици от Пловдив и областта са напуснали училище през миналата учебна година, сочат данните от Националния статистически институт. От всички напуснали ученици, 1400 са тези, които са се отказали от школото още в основното образование. Близо половината от децата са напуснали училище заради семейни причини, близо 37% - заради установяване на семейството в чужбина, а над 11% - заради нежелание да учат.

Масово учениците напускат училище в основното образование
netinfo

От друга страна, учителите в общообразователните училища в областта също намаляват. През учебната 2013/2014 година те са 4 хиляди, или със 73 по-малко в сравнение с миналата година.

За сметка на това, от НСИ отбелязват, че работещите учители в област Пловдив са високо образовани – 94% от тях имат завършена общо-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“, а близо 6% са завършилите „професионален бакалавър“.

Жените са тези, които все още преобладават в учителската професия. От всички учители, техният брой съставлява 85,5%.

С над 21% пък е нараснал броят на децата със специални образователни потребности. Така, техният брой в специализираните училища и паралелки учат 293 деца. За тяхното обучение и въспитание се грижат 65 учители и 23 възпитатели.