Масови проверки за меламин в аптеките
Масови проверки за меламин в аптеките / netinfo

РИОКОЗ Смолян извършва масови проверки в аптечната мрежа и обектите за търговия с храни, съобщи пред Дарик радио д-р Лиляна Карагегова от отдел “Опазване на общественото здраве”. Причината за инспекцията е информацията за наличието на Европейския пазар на произведени в Китай храни със съдържание на меламин.От проверените до момента 44 обекта, които предлагат сухо мляко и млечни продукти на зърнена основа, адаптирани храни за кърмачета и малки деца, бонбони и други, не са открити следи от меламин, успокои д-р Карагегова.

С цел да не бъде допуснато съдържанието на опасното вещество в детските храни РИОКОЗ Смолян ще проверява на 100% всички продукти, които са внос от Китай, съдържащи млечна съставка, независимо от процентното съдържание. Мярката се налага поради факта, че трудно може по етикета на внесените продукти да се установи процентното съдържание на млечната съставка. На територията на област Смолян единственият пункт за контрол е Митническо бюро, като до момента на него не са постъпвали въпросните храни и продукти.

Здравната инспекция в Смолян продължава документалните проверки за идентичност и физическа проверка на храните, внос от Китай. РИОКОЗ ще следи и за наличие на сертификат за произхода и безопасността на храните. Дистрибуторите на внесените продукти трябва да представят на инспекторите копие от проведен лабораторен анализ.

Меламинът е прахообразен минерал, с бял цвят. Използва се в мебелната промишленост за производство на смоли. Има приложение и в производството на пестициди. Меламинът е вреден за здравето когато се погълне заедно с негови аналози и по - специално циануринова киселина. Попадайки в човешкия организъм се получава ударно натоварване на бъбреците, образуват се камъни, които могат да бъдат фатални за малките деца. Симптомите са като при треска - повръщане, бъбречни кризи, остри болки, кръв в урината или запушване на пикочните канали, предупреди д-р Карагегова.