Мария Капон: Не теглете потребителски кредити
Мария Капон: Не теглете потребителски кредити / netinfo
Не теглете потребителски кредити в близките месеци, ипотечните заеми ще бъдат по-изгодни заради предстоящия срив в цените на недвижимите имоти, призова днес в Пловдив независимият депутат Мария Капон.

Тя обоснова прогнозата си с очакванията за липса на платежоспособно търсене на имоти. В момента най-големият дефицит в България е на пари това ще повлече цените надолу, прогнозира Капон.

Според нея финансовата криза няма да отмине страната, но ще се изразява не във фалити на банки, а на фирми. В резултат на вторичния пазар ще има голямо предлагане на недвижимости, които ще се разпродават от Агенцията за държавни вземания, други съдебни изпълнители и от банки, смята Капон.

Тя обяви, че ще настоява правителството съвместно с БНБ и Асоциацията на търговските банки да създаде Гаранционен кредитен пул, от който банките да ползват до 1/3 за вътрешно кредитиране. В края на миналата седмица Капон внесе и законопроект за вдигане границата на гарантираните средства във влоговете от 40000 лева, колкото е в момента, на равностойността на 50000 евро, какъвто ход предприеха повечето европейски държави.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл