Маргарита Попова бере рози  в Карлово
Маргарита Попова бере рози в Карлово / снимка: photo-forum.net

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде гост на Празника на розата днес в Карлово, съобщи за Дарик кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Тя ще присъства на ритуала „розобер“, който започва в 9 часа в градините между квартал Сушица и село Васил Левски, и ще наблюдава коронясването на тазгодишната Царица на розите Десислава Богойска. След това вицепрезидентът ще наблюдава шествието на Царицата на централния площад и ще поздрави карловци и гостите на града.

В празника ще участват и посланиците на ЮАР, Япония, Аржентина, Полша, Словакия, както и представители на побратимените с Карлово градове от Гърция, Русия, Беларус и Полша, допълни д-р Кабаиванов.

След фолклорните концерти на открито гостите заедно със стотици чужденци от цял свят, които по-рано участваха в ритуалния розобер, ще наблюдават демонстрация как се вари розовия цвят по оригинална технология от 19 в. В двора на Историческия музей на живо те могат да видят как се изварява розовото масло и да опитат ракия, ликьор, сладко, кисело мляко с рози.

 

Празникът ще завърши с концерт на открито на победителя в Х-фактор Рафи Бохосян и танцово шоу на Алфредо Торес, член на журито на „Денсинг старс“.