Маратон Пловдив
Маратон Пловдив / Маратон Пловдив
Маратон Пловдив и Полумаратон се провежда за втора поредна година. По трасето маратонците ги очакват много приятни изненади, ще бъдат подкрепяни от повече от 250 доброволци, без които това състезание не би било възможно. За масовото бягане са се записали 750 участници от 24 държави.

Стартът и на двете дистанции е в 8.00 ч. от площад „Централен”. Преди това в 7.30 сутринта маратонците ще загреят със zumba танци.

На местата от трасето, където това е възможно, колоната от бегачи ще бъде водена от електрически автомобили. Контролните точки ще бъдат разположени на 20К /за участниците в полумаратона това е 13,5км/ и на 30К. Охраната на улиците е поверена на доброволци и 140 униформени полицаи. Подкрепителните пунктове са разположени на всеки 5 км.

Церемонията по награждаването е с предварително обявен начален час 12:30ч. Парични награди ще получат призьорите до 3-то място в маратонската и полумаратонската дистанции при мъжете и жените. Наградни плакети и предметни награди ще получат ветераните 41г(+) призьори мъже и жени в двете дистанции.

Контролното време на Маратон Пловдив е 5 ч.  и 30 мин., на Полумаратон Пловдив е 3 часа. Маршалите по трасето имат право да прекратяват участието на бегачи, които не спазват правилата за провеждане на маратона, бегачи в недобро физическо и психическо състояние, за които преценят, че има опасност за здравето им и такива, които няма да успеят да завършат в контролното време. На разположение ще бъдат две линейки с екипи за спешни случаи. След последния участник в маратонската дистанция ще се движи полицейски патрул, който ще възстановява движението за МПС по улиците.

Заради провеждането на Маратон Пловдив от 8.00 ч. до 13.30 ч., ще бъдат въведени временни промени на движението в областния град. Съгласно заповед на кмета на Община Пловдив е забранено преминаването на моторни превозни средства, с изключение на масовия градски транспорт, който ще се пропуска поетапно, по маршрута на състезанието:

- Пл. “Централен” - старт, ул.”Александър І”, ул.”Константин Стоилов”, ул.”Криволак”, ул.”Съборна” /до Хисар Капия/, ул.”Цанко Лавренов”, ул. ”Цар Иван Шишман”, бул.”Шести септември”, бул.”Цар Борис ІІІ Обединител”, ул.”Света Петка”, ул.”Петко Д. Петков”, ул.”Богомил”, ул. ”Цар Асен І”, бул.”Христо Ботев”, бул.”Източен”, бул.”Санкт Петербург”, Алея 8 в парк “Лаута”, ул.”Теофан Райнов”, ул.”Георги Данчов”, бул.”Освобождение”, /участниците в полумаратона ще завият наляво по ул.”Недялка Шилева”, от където ще стигнат до ул.”Цар Симеон”/, участниците в маратона продължават по бул.”Асеновградско шосе” източно платно до ГУСВ и обратно по ул.”Цар Симеон”, ул.”Борис І”, ул.”Съединение”, бул.”Освобождение” /през подлез на бензиностанция ШЕЛ/, бул.”Шести септември”, бул.”Северен”, ул. ”Рогошко шосе”, бул.”Марица север”, бул.”Цар Борис ІІІ Обединител”, бул.”Марица юг”, /участниците в полумаратона от бул.”Марица юг” ще завият наляво по ул.”Висла”, от където по ул.”Райко Даскалов” и ул.”Александър І Батенберг” ще стигнат до финала на пл. ”Централен”. Участниците в маратона продължават по бул.”Марица юг”, Гребна база, ул.”Ясна поляна”, бул.”Копривщица”-изток, Младежки хълм, ул.”Л. Каравелов”, бул.”Васил Априлов”, Колелото на гарата, ул.”Иван Вазов”, ул.”Авксентий Велешки”, Цар Симеонова градина, ул.”Найден Геров”, ул.”Княз Дондуков Корсаков”, ул.”Преслав”, ул.”Александър Екзарх”, ул.”Христо Г. Данов”, ул.”Княз Александър І”, пл.”Централен” - финал.

За недопускане на допълнителни затруднения и гарантиране безопасността на движението водачите на моторни превозни средства се призовават да избират обходни маршрути в посочения времеви интервал, да се движат с повишено внимание и да се съобразяват с разпорежданията на контролните органи при въвеждане на временната организация на движението.