Малките матури стартират с преразказ и диктовка
Малките матури стартират с преразказ и диктовка / netinfo

Точно в 10 часа днес започват изпитите за проверка на изходното ниво по български език и литература за 4 и 5 клас. Четвъртокласниците ще пишат диктовка и тест с въпроси, а задачата за петокласниците е подробен преразказ.

И двата изпита са в рамките на един учебен час, като за 4-ти клас той е 40 минути, а за 5-ти - 45. Изпитните материали са засекретени в специален компактдиск, а паролата за отварянето им ще бъде оповестена тази сутрин в сайтовете на инспектората и просветното министерство. Дори директорите на училищата ще бъдат в неведение до последния момент, твърдят от Регионалния инспекторат на МОН. Оценките няма да важат при оформяне на годишния успех.

Изпитите за проверка на изходното ниво, популярни като “малките матури”, продължават до 20 май. Утре са тестовете по математика за 4 и 5 клас, на 15 май - по предмета “Човекът и природата”. В петък е проверката по “Човекът и обществото” за 4-ти клас и по “История и цивилизация” за 5-ти. Последните изпити за петокласниците са на 19 и 20 май съответно по География и икономика и първи чужд език.

Информацията е на Йордан Димитров