Малчугани дирижираха по време на концерта на Щраус Оркестра Виена
Малчугани дирижираха по време на концерта на Щраус Оркестра Виена / dariknews.bg

С бурни аплодисменти пловдивската публика посрещна и изпрати снощи гостуващите за пръв път в града Щраус Оркестра Виена. Ценителите на творчеството на австрийската фамилия останаха доволни от изпълненията на музикантите. Над 2 часа (от които 20 минути антракт) 23-ма музиканти, един диригент и сопраното Моника Мосер са грижиха за доброто настроение на присъстващите в Концертна зала. На диригента Петер Гут, който общуваше с публиката на великолепен руски, постоянно му се налагаше да еквилибрира с палката, микрофона и цигулката. Шегите и артистичното му присъствие радваха любителите на класиката. Програмата на оркестъра съчетаваше изпълнения на валсове, маршове, както и на фрагменти от оперети. Имаше изпълнения и на произведения от композиторите Франц Лехар, Имре Калман и Роберт Щолц.

При изпълнението на валса на Щраус-младши "Вино, жени и песен" маестро Гут се вживя в ролята на сервитьор и обстрелваше публиката с тапи за шампанско чрез специално пригоден за целта уред.

Кулминацията настъпи с финалното изпълнение на "Радецки марш" на Йохан Щраус-баща. Диригентът повери палката на момче и момиче, които повика на сцената, а заедно с Моника Мосер слезе от нея, за да поздрави всички, докато минаваше между зрителите в залата. След това Гут поздрави персонално всеки от оркестъра, като с мъжете се ръкостискаше, а жените целуваше по бузите или ръцете. На сбогуване маестрото и музикантите пожелаха на български език "Весела Коледа" и "Щастлива Нова година".