Майстора, Ди Киро, Нерон, Илия Бешков и Ангел Василев ЗАЕДНО в Дома на етносите
Майстора, Ди Киро, Нерон, Илия Бешков и Ангел Василев ЗАЕДНО в Дома на етносите / Дом на етносите Пловдив
Вход свободен за "Безценно наследство" от 18 ч. тази вечер
Творби на големите български художници Ангел Василев, Владимир Димитров - Майстора, Илия Бешков, Димитър Киров и Димитър Казаков – Нерон ще бъдат изложени ЗАЕДНО в Арт залата на Дома на етносите в Пловдив. Изложбата ще може да се види само през март от всички пловдивчани и гости на града. Тя ще бъде официално открита от 18 часа тази вечер със специалното съдействие на г-н Давиде Кристиано, член на Консултативния съвет и представител на италианската общност във Фондация “Заедно”.

Г-н Кристиано, който е и създател на Италианския фестивал на красотата в Пловдив, е дългогодишен колекционер на произведения на изкуството. През 2016 г.  Дома на етносите представи за първи път в Пловдив и в България POP ART експозиция с изключително ценни оригинални рисунки на световноизвестните творци Анди Уорхол, Кийт Харинг, Жан Мишел Баскя, Пикасо, Салвадор Дали и Рене Маргит, също част от колекцията на Давиде Кристиано. Безценното наследство той купува от личен приятел на Уорхол с обещанието, че няма да продава нито една от рисунките.

Изложбата ще бъде отворена за посетители на 2 март и всеки делничен ден от 6 до 17 март. Работното време на Арт залата в Дома на етносите е от 11 до 17 ч. Събитието се организира с благотворителна кауза в полза дейността на Фондация “Заедно” в подкрепа на етническата толерантност в най-стария жив град в Европа.  

Г-н Давиде Кристиано предостави за специалната експозиция 33 оригинални творби на големите художници, част от безценното културно наследство и на Пловдив.

Вили Василева
Вили Василева

Вили Василева бе сред първите посетители, още преди официалното откриване на изложбата днес и се снима за спомен пред една от творбите на своя съпруг Ангел Василев – “Момиче с птиче”. Tя гостува в Дома на етносите заедно с Таня Крачанова, от известната пловдивска фамилия Крачанови - първите стопани на къщата, разположена в подножието на Стария град.

Вили Василева и Таня Краканова
Вили Василева и Таня Краканова

Ангел Василев е сред пловдивските творци с най-запомнящ се самобитен стил. Градските истории, които разказват платната му, носят носталгичния дух на едни по-добре времена. С творчеството си, той доказа, че мечтите за любов, красота и изящество са достижими! Творби на Ангел Василев красят колекции в Европа и Америка.

Произведения на другия голям български художник Димитър Киров също са притежание на частни галерии и колекции в целия свят. Съвсем естествено живописта на ДиКиро е свързана със значимите представители на Пловдивската школа от 60-те години на миналия век като Георги Божилов, Енчо Пиронков, Йоан Левиев. С решение на Общинския съвет, от лятото на 2016 г. площадът пред църквата "Свети Никола" в Стария град носи на името на художника,  свързан завинаги с историята на изкуството и културата в Пловдив.

Димитър Казаков – Нерон оставя в наследство 15 000 живописни платна, акварели, графики, рисунки, пластики и рисувани керамични творби.  Той има десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувъра, музеят „Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио. През 1981 г. френският режисьор и сценарист Жан-Мари Дро прави за него филм, включен в поредицата „Художници-чародейци”. Приживе авторът дарява 500 свои творби на музея в Трявна.

Илия Бешков е един от най-забележителните български творци от първата половина на 20 век. Работи основно в областта на визуалните изкуства – живопис и графика, но също и като писател и педагог. Най-известните негови работи са карикатури и илюстрации, осмиващи зараждащия се в началото на века тоталитарен режим в България.

Владимир Димитров – Майстора – един от най-великите  български художници  в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване. Той създава и стотици скици на българските войски, което го прави и първия официален български военен кореспондент.

Входът за откриването на изложбата е свободен.