/ Дарик архив
Мая Манолова
96998
Мая Манолова
  • Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова увери протестиращите край Пловдив шивачки, че ще бъдат използвани законови механизми, за да им бъдат изплатени заплатите. Това се случи в индустриалната зона на село Стряма, където се проведе протест на над 200 шивачки от австрийското предприятие „Тренд Фешън”.

Тя посъветва работничките да не подписват декларация за взаимно съгласие за напускане, а да изчакат предприятието да обяви фалит в България. Фирмата вече е обявила фалит в Австрия, където й е централата.  
 
Жените не са получили възнаграждения за два месеца назад. Те твърдят, че до миналия вторник темпът на работа е бил нормален и забавяне на заплатите не е имало. Шивачките обаче са били извикани от жената, която завежда „Човешки ресурси” – г-жа Найдева, която им разкрала за банкрута. Част от жените били пуснати в престой още тогава, а останалите били разпуснати в четвъртък.
 
Оттогава шивачките са в неведение за съдбата на българския клон на предприятието. Жените настояват да получат заплатите си за месец март и април, като днес са имали уговорена среща с Найдова, която обаче не се появила.
 
Манолова обеща, че ако е необходимо, заплатите ще бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците. Става дума за сума от около 320 000 лева или дължимото на 200 служители. 

Чуйте и от приложеното аудио.