Махат паметника на Альоша, отива в „Градини и паркове”
Махат паметника на Альоша, отива в „Градини и паркове” / dariknews.bg/ архив
Кметът Иван Тотев - за премахването на Альоша
78915
Кметът Иван Тотев - за премахването на Альоша
  • Кметът Иван Тотев - за премахването на Альоша

Паметникът на Альоша в Пловдив ще бъде премахнат, съобщи за Дарик радио кметът на града Иван Тотев. Това се прави по молба на коалиционния ни партньор в общинския съвет Спас Гърневски, уточни кметът.

/Повече по темата, чуйте в прикачения аудио-файл/

След като бъде премахнат паметникът, той ще бъде изпратен в „Градини и паркове”, където вече имат опит с опазването на подобно монументи. На мястото на паметника общината ще изгради една от най-модерните площадки за наблюдение в Европа, с няколко специални бинокъла и телескоп, през които хората да могат да наблюдават града,околността и небето.

Иван Тотев бе категоричен, че площадката ще допринесе много за популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация и ще донесе много добавена стойност.

През 1948 година е решено в Пловдив да се изгради паметник на съветската армия. Избраният за неин скулптор Васил Радославов се свързва с Методи Витанов, който му дава негова обща снимка със Скурлатов, който е фотографиран с пълна униформа и медали.

10-метровата гранитна скулптура е открита в Пловдив през 1957година, като в гранита на пиедестала му е гравирано "Слава на непобедимата съветска армия освободителка". Методи Витанов обаче чувствал липсата на своя приятел и една нощ написал върху паметника с големи букви името "Альоша".

Благодарение на славата на пловдивския паметник, още няколко такива в България също придобиват прякора на войника от Сибир - от бургаския, който е с издигната лява ръка към небето, до русенския, който е издигнат преди оригиналния Альоша в Пловдив.

Екипът на Дарик Пловдив и кметът Иван Тотев ви честитят 1-ви април!