Луната прекосява сянката на Земята тази вечер
Луната прекосява сянката на Земята тази вечер / netinfo
Частично лунно затъмнение ще може да се наблюдава в 21.23 часа над нощното небе тази вечер, съобщи пред Дарик дежурният астроном в смолянския Планетариум Марияна Хаджигенчева. Според нея явлението ще грабне вниманието на жителите и гостите на Родопите, защото Луната ще е във фаза пълнолуние  и едновременно с това почти на права линия със Слънцето и Земята. По този начин Луната ще прекоси част от сянката на Земята. Преди да попадне в сянката, която Земята хвърля в космическото пространство, Луната ще докосне полусянката на планетата в 21.23 ч., и ще я прекоси за малко повече от час.  В 22.30 ч. Луната ще докосне земната сянка с левия си край, с което започват частичните фази на затъмнението. Тя ще потъне най-дълбоко в сянката на Земята 10 минути след полунощ. Това е моментът на максималната фаза на затъмнението. След това явленията се случват в обратен ред. Краят на частичните фази е в 01.44 ч., а час и 12 минути по-късно е финалът и на цялото явление.

Атракцията е второто лунно затъмнение през тази година. Макар и частично, то ще бъде много ефектно, тъй като 80% от лунния диск ще попадне в земната сянка и блясъкът му ще отслабне чувствително.

Затъмнението ще е видимо от цялата нощна половина на Земята в един и същи физически момент. За територията на България то ще може да се наблюдава от началото до края.

Хаджигенчева сподели, че смолянските физици се надяват на добри метеорологични условия, за да могат специалистите и хората да проследят професионално явлението, което ще бъде и фотографирано от местните астрономи.