/ / iStock/Getty Images
Във връзка с предстоящото откриване на ловния сезон ловците в област Смолян преминават специално обучение за спазване на мерките за биосигурност, които са въведени в региона заради Африканската чума по свинете. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Венцислав Фурлански.
 
От 1 октомври, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча, е разрешено груповото ловуване на дива свиня. Това обаче няма да важи за зоните, в които има огнища от Африканска чума по свинете. Груповият лов може да се извършва през съботите, неделите и в дните, обявени за официални празници, в предоставените ловно-стопански райони, което означава, че груповият лов за дива свиня се открива от събота (5 октомври).
 
През обучението ще преминат 70 ловни дружини, 114 ловци, 11 служители на Регионалната дирекция по горите и 18 от Държавно горско стопанство в Смолян. Както е известно, на територията на област Смолян има открити 5 огнища на Африканска чума по свинете.

Срокът на действие на забраната за движение на хора и извършване на дейности, извън определените като неотложни, изтичат съответно в района около село Змеица на 12 октомври; ДГС „Извора“ - на 14 октомври; Забърдо - на 16 октомври; Михалково - на 4 ноември и Павелско - на 5 ноември.