Липса на единомислие между експертите по случая Белнейски, бави окончателното становище
Липса на единомислие между експертите по случая Белнейски, бави окончателното становище / netinfo
Два месеца след ексхумацията на телата на сестрите Христина и Росица Белнейски заключението на петорната експертиза все още не е готово, установи проверка на Дарик радио. По неофициална информация, членовете на съдебномедицинската експертиза са обсъждали резултатите от изследванията за пръв път заедно на съвместно съвещание преди седмица.

Причините за това са противоречия между петимата експерти, които според запознати касаят „само известни детайли”, имащи отношение към окончателното становище.

Първоначално бе съобщено, че резултатите ще бъдат готови до 10 дни след ексхумацията. Липсата на единомислие обаче в експертните оценки на анализите от взетите на 28 май проби от труповете на двете момичета, е причината до момента да няма официална информация за това кое наложи изравянето на телата.

Според източници на Дарик радио заключението на първата тройна съдебномедицинска експертиза, че сестрите са изнасилени и убити, а не че са загинали вследствие на катастрофа, се потвърждава.

Според източник от специалните служби, върху някои от експертите се оказва определен натиск. Сред разследващите не било тайна, че следовател от Националната следствена служба лансирал отдавна версията за ПТП сред свои колеги и полицаи, а ексхумацията е извършена по настояване на известен криминалист, който вече не работи в системата на МВР.

Все още нямам заключението на петорната съдебно-медицинска експертиза за убийството на сестрите Белнейски, потвърди пред Дарик радио окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов.