Лекарската колегия: Ако институциите не ни чуят, ще протестираме
Лекарската колегия: Ако институциите не ни чуят, ще протестираме / dariknews.bg/ архив
Лекарската колегия: Ако институциите не ни чуят, ще протестираме
70662
Лекарската колегия: Ако институциите не ни чуят, ще протестираме
  • Лекарската колегия: Ако институциите не ни чуят, ще протестираме

Ние ще се опитаме да предприемем всички стъпки за изчистване на правно-нормативния хаос в здравеопазването с ангажиране на институциите. Ако е необходимо ще преминем и към протестни действия. Това заяви за Дарик, председателят на Лекарската колегия в Пловдив, д-р Георги Кръстев.

Поводът за това изказване е провелата се днес среща между представители на Здравната каса и Лекарската колегия. На нея стана ясно, че в момента, болниците в Пловдив и областта работят без поставени финансови параметри. На практика, прогнозните бюджети за този месец са неясни и болниците функционират, без да са наясно колко точно ще получат.

Едва сега се правят анализите за надлимитната дейност на здравните заведения от декември 2013-та. и се фактурира дейността им от януари тази година. Все още не са сключени и индивидуалните договори между Здравна каса и болниците.

Освен Карловската, която през януари работеше с намален бюджет от 32%, а Асеновградската с 28%, една от най-модерните болници в Пловдив, работи на минус 25% в сравнение с последното тримесечие на 2013-та, уточни Кръстев.

Очаква се следващата седмица, Регионалната лекарска колегия да изпрати официално писмо до Министерството на здравеопазването и Комисията по бюджет и финанси с искане, бюджетът за болнична помощ да бъде увеличен с 200 млн. лв.

Дефицитът, с който приключихме миналата година беше около 150 млн. лв. Ако нищо не се промени, ще приключим 2014-та по същия начин, а през 2015-та ще влезем с двоен дефицит, уточниха от Пациентската организация.

Чуйте още от д-р Георги Кръстев в прикачения аудио-файл.