Лекари: Защо се приватизират печеливши поликлиники ?
Лекари: Защо се приватизират печеливши поликлиники ? / netinfo

Защо се предлагат за приватизация печеливши поликлиники, попитаха на организираната  днес от клуб “Медик” към Градския съвет на  БСП дискусия за приватизацията на 9-те ДКЦ-та. Според медиците все още не е дошъл моментът да бъдат продадени поликлиниките, защото те са печеливши и гарантират на пациентите достъпно здравеопазване. ДКЦ-7  например  не е поискало и стотинка от общината за ремонта, който е извършен в поликлиниката, каза д-р Петър Николов. Със собствени средства е подменен парния котел, изградена е зала за физиотерапия, закупени са рентген и ехограф.

 

До момента над 2500 медицински служители и граждани са се подписали срещу приватизацията, защото не им е ясно дали след нея ще бъдат запазени всички дейности и дали цените на прегледите и наемите няма да скочат двойно и тройно, коментира д-р Попова от синдикалистите на здравеопазването. Лекарите са притеснени и от факта, че едва ли има инвеститор, чиято единствена цел да е подобряване качеството на здравеопазването, а не задкулисни игри с цел печалба.

 

В отговор на лекарските въпроси зам.-кметът от БСП Александър Константинов, заяви, че ако се стигне до приватизация, общината ще постави всички тези условия пред бъдещите купувачи и чак тогава ще се сключва  сделка. Местната управа ще продаде 9-те ДКЦ-та само ако е налице интерес за подобряване на здравеопазването в Пловдив.  Вече са започнали различните дискусии по темата, които ще чуят мнението на много гилдии, увери Константинов. Според него ако е необходимо ще се организира и референдум след жителите на Пловдив за това да бъдат или не продадени диагностично-консултативните центрове.