Лаптопите на ветеринарите със строго секретна парола
Лаптопите на ветеринарите със строго секретна парола / Виктор Кадири

Преносимите компютри, които Министерството на земеделието и храните предостави на втеринарите в страната, са почти невъзможни за ползване. Това коментира за Дарик председателят на Регионалната колегия на Българския съюз на ветеринарите д-р Вяра Гришина. Тя обясни, че за да се работи с тези лаптопи, трябва да се въведе парола, която премахва въведени блокади, но тя не е никак достъпна. С колегите ми се чудим, какво толкова й е секретното на тази парола, след като ние сме част от системата, недоумява д-р Гришина. Тя се дава от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) на операторите по места. За да я научиш обаче, трябва да използваш нерегламентирани канали, добави Вяра Гришина. Друг проблем, който прави мобилните компютри почти неизползвами, е, че софтуеърът им е настроен така, че да не може да се включват към мобилен интернет, обясни тя.

Председателят на местната колегия информира и за друг парадокс, свързан с достъпа до информационната система на регистираните животни у нас и тяхното състояние. По думите на д-р Гришина, такъв има само НВМС. Дори ресорното министерство не може да манипулира системата, обясни тя.

Д-р Гришина каза още, че пак бавят плащанията за извършените през юли, август и септември ветеринарни дейности. Тя уточни, че парите е трябвало да бъдат преведени до 20-то число на този месец.