Пловдивската къща на хляба, която ще е част от Мрежата хлебни къщи в България, ще отвори врати на 25 юли.
Първата Къща е създадена в Габрово през 2010 г., а в мрежата вече са се включили София, Стара Загора и Варна. Хлебната Къща в Габрово е член на Световното Движение за Бавна Храна и като такава подкрепя екологичното образование и занаятите с екологична насоченост.
Инициативата е на Надежда Савова – обявена за „Пътешественик на годината” от National Geographic за 2012-та гоина. В нея може да участва всеки, който обича да меси хляб или да си хапва хляб. Организаторите обещават и интересни четива докато се печат питите. Откриването ще е посветено на ритуалния християнски хляб.
Във вярванията на българина хлябът е свещен. Той е дар носещ щастие. Според българските обичаи истински грях е да се изхвърли хляб (особено на нечисто място), както и да се газят трохи. Ако лятно време след хранене трохите от трапезата се изтърсват на двора, с тях ще отиде и плодородието на житата и къщата ще остане без хляб.