Кърлежи дебнат, пазете се!
Кърлежи дебнат, пазете се! / снимка: dariknews.bg/архив

От 23-ти април екипите на ОП „Дезинфекционна станция” имат готовност да извършат повторно третиране на декоративната храстова растителност в Пловдив срещу листни въшки и листогризещи насекоми.

Ще се работи с инсектицидите „Моспилан” и „Дипел” в разрешените за употреба разходни норми, уточняват от общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“.

Във връзка с настъпването на пролетно–летния сезон и активизирането на пълзящи и летящи насекоми, които обичайно създават сериозен дискомфорт у населението, експертите призовават гражданите да бъдат по-внимателни и отговорни по отношение предпазване от векторно-предаваните трансмисивни инфекции. Това са инфекции, при които причинителите се предават с кръвосмучещи членестоноги (кърлежи, комари и пр.), наричани   „вектори”.

От тази група заразни болести у нас се срещат Марсилска треска (Средиземноморска петниста треска), Лаймска борелиоза (Лаймска болест), Ку-треска, Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), Хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС), Кърлежов енцефалит, Туларемия, Западно-Нилска треска, Малария, Висцерална Лайшманиоза.

Промените в климата резонно водят и до изменения в местообитанията на диви животни и птици и векторите (кърлежи, комари и пр.), увеличаване числеността на техните популации, постепенно заличаване на границата между типично природните огнища и населените места. Това означава, че е необходимо да бъдем внимателни и да се предпазваме от заразяване дори и в силно урбанизираните населени места.

От общината призовават всички пловдивчани да се погрижат за обектите, които стопанисват и обитават - да поддържат ниско окосена тревата в обектите, които стопанисват; да изхвърлят окосената трева, събраните клони, листа и други отпадъци  на обозначените за това места; да търсят професионално съдействие за същинските химични обработки; да вземат необходимите лични предпазни средства, когато посещават открити зелени площи, особено когато са извън населените места, които не са поддържани.