СИДП
СИДП / sidp.bg
Ловец от пазарджишкото сдружение „Сокол-1893” отстрелял сръндак през ствола на дъбово дърво. Невероятната слука споходила Георги Лазаров-Шекера при един от последните му подборни излети за сръндак от отиващия си вече сезон в местността Усойната край лесичовското село Боримечково. 

Три дни ловецът дебнел мъжкия екземпляр, но му излизали само сърни, разказа Спас Спасов, говорител на Ловно-рибарското сдружение в Пазарджик. Най-после сръндакът се появил в дъбовата гора движейки се към поляната, на която го очаквал Шекера. Опитното животно, навярно усетило опасността, на броени метри от нея обърнало и тръгнало да се връща през дърветата.

Ловецът, който вече бил прикладвал своята карабина, разбрал, че едва ли ще има друг шанс и взел на прицел движещия се на ребро мъжки индивид. Стрелял, но животното изведнъж изчезнало зад 15-сантиметров дъб. Лазаров не можел да повярва на очите си и тръгнал към мястото. Там обаче го очаквала още по-голяма изненада. Сръндакът бил паднал на 10-ина метра с входна рана в основата на шията, с куршум, влязъл в гърдите му. Изумлението на Георги станало още по-голямо, след като открил проектила в тялото му, който приличал на добре смачкано бренеке от гладкоцевно оръжие.

Опитният ловец, воден от любопитство, започнал да преглежда едно по едно дърветата в близост до лобното място на животното и след броени минути открил дъбовото дърво, която на височината на изстрела имало входно и изходно отверстие от куршум. Явно докато оловото е минавало през дървото, сръндакът е успял да се обърне с предната част на тялото си към него и така невероятният изстрел е донесъл чаканата с дни слука.