Кулинари мерят майсторство и фантазия в панаира
Кулинари мерят майсторство и фантазия в панаира / netinfo

Два дни майстори кулинари от цялата страна ще демонстрират уменията си в Националния конкурс „Отбор на годината 2008”, който ще се проведе в рамките на съпътстващата програма на 28-я Пролетен панаир от 12 до 17 май. Състезание от този ранг се прави за първи път в България, а идеята на организаторите - Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Международен панаир Пловдив, е през следващите години да стане международно.

Очаква се в кулинарното шоу на 15 и 16 май да участват 25-30 отбора, които ще бъдат оценявани от 13 – членно жури по правилата на Световната асоциация на готвачите (WACS). Наградата за отбора победител е виза за участие в Кулинарната Олимпиада през октомври в немския град Ерфурт, на която България ще се представи за първи път.

Националният кулинарен конкурс в Пловдив ще се проведе на 2 кръга. В първия състезателите трябва да приготвят за 120 минути меню от предястие, основно ястие и десерт. На втория кръг, наречен „Черна кутия”, ще се тества фантазията и творческия подход на 10-те най-добри отбора. Те ще трябва да съставят меню от налични продукти, които ще получат в запечатани кашони 15 минути преди старта.