Кризата си отива, смята Лукарски
Кризата си отива, смята Лукарски / снимка: БГНЕС, архив

Налице са абсолютно всякакви белези, че кризата в икономиката отминава, а специфичното за България е, че имаме ръст по-висок от средния за Европейския съюз. Това заяви в Пловдив при откриването на международния технически панаир министърът на икономиката Божидар Лукарски. По думите му за ЕС тази година заложеният ръст е 1.6, а ние имаме 2.2.

Икономическият министър отбеляза, че кризата във ВМЗ-Сопот също е отминала още от 2014-а  и ситуацията в момента е стабилна. Той допълни, че предприятието  бележи рекорд с производство от 40 милиона за юли и август тази година. Лукарски не коментира изявленията на Методи Андреев относно оръжейницата и каза, че депутатът от ГЕРБ се опитва да кадрува във ВМЗ отдавна. По този повод  икономическият министър заяви, че не е работа на  депутатите и политическата власт да обсъждат това, което се случва в държавните заводи, тъй като те не носят отговорност, за разлика от ресорното министерство, което е принципал.

Подобна позиция Лукарски изрази и относно недоволството на служителите в българо-руското предприятие „Автоелектроника“, които протестират днес срещу смяната на своя директор.  Според министъра, ако възмущението на синдикатите е провокирано само от смяната на ръководството, то то не е основателно.

Във връзка с обещаното увеличение на прага за малките фирми, които не са регистрирани  по ДДС,  до 200 хил. лв. Божидар Лукарски отбеляза, че тази идея на Реформаторския блок не може да бъде реализирана заради аргумента на Министерството на финансите, че това ще намали събираемостта на тези данъци.

Относно цените на горивата той уточни, че Министерството на икономиката не влияе пряко върху тяхното определяне.