липсват кадри
липсват кадри / netinfo
Много е сериозен проблемът с кадрите в социалните услуги, това заяви в Смолян заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

„За съжаление това, което коментирахме на срещата тук и което ще продължим да обсъждаме и да търсим екипно решение, и това, което се очертава в системата като цяло, е текучеството на кадри, липсата на квалифициран персонал, липсата на все повече персонал, който желае да работи в центрове за настаняване от семеен тип за деца с увреждания.

Това, пред което сме изправени, не само социалната система, но и лечебните и здравните заведения, е липсата на медицински специалисти, които са необходими, както в сферата на здравеопазването, така и за покриване на нуждите на потребители на социални услуги”, коментира заместник-министърът на труда и социалната политика.

Тя се срещна с представители на общини и институции от областта във връзка със социалните услуги в региона и представяне на проекта на плана по националната стратегия за дългосрочна грижа.

Димитрова посочи още, че социалните услуги домашен помощник, личен и социален асистент ще бъдат продължени през 2018 г. с държавно финансиране. С такова ще се запази обхватът на тези услуги, функционирали до приключване на договорите на общините по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

С договорите на общините по ОПРЧР досега са назначени над 16 хиляди домашни помощници, лични и социални асистенти. Този брой ще бъде запазен с бюджетното финансиране за 2018 г., а от 2019 г. ще се въведе единен разходен стандарт за финансиране на тези услуги.

Разширяването на мрежата за подкрепа от услуги в домашна среда е заложено в националната стратегия за дългосрочна грижа.

Основен приоритет е превенция на институционализацията и разширяване на обхвата от услуги, оказващи подкрепа на лицата с увреждания и на самотните възрастни хора в домашна среда, допълни Росица Димитрова. Тя допълни, че за периода 2018-2021 г. се предвижда създаване на още 10 центъра за социална рехабилитация и интеграция за лица с увреждания.

Сред приоритетните целеви групи в плана, са лицата с психични разстройства, умствена изостаналост, деменция и възрастните хора. С възможностите, предоставени от програма „Региони в растеж” и ОПРЧР ще се изградят над 60 центрове за грижа за тези социални групи.