Кражбата на пътни знаци създава хаоса в центъра на Пловдив
Кражбата на пътни знаци създава хаоса в центъра на Пловдив / netinfo
Над 30 пътни знака са откраднати, а други 40 са преместени самоволно от началото на годината. Данните, съобщени от ОП „Управление и контрол на транспорта” касаят организацията на движението в ЦГЧ на Пловдив.

Само на ул.”Опълченска” (до сградата на бившето II РПУ ) пътен знак B27 e изчезвал 6 пъти през последните месеци, като в повечето случаи е бил срязван в основата с метално въже.

Най-често се крадат или се появяват знаци на улици, които са определени за еднопосочни, в които е забранено влизането или паркирането, уточняват от общинското предприятие. В квартал „Капана” еднопосочното движение е максимално организирано, но непрекъснато търговците махат и местят пътните знаци, както им е угодно, коментира директорът му Вичо Кузов. Към момента 95% от улиците в центъра също са еднопосочни.

Според Кузов спешно трябва да се вземат строги мерки за пътния контрол, (за да се ограничи кражбата на знаци), както и да се търсят терени за надземни и подземни паркинги в центъра. Той изложи становището си на среща с членовете на Консултативния съвет към кмета, свикана по повод проблемите с трафика и паркирането в центъра на града и отбеляза, че трябва да влезе в сила генерален план за организация на движението.

Цената на един знак е 60 лева. Разходваните за 2008 година средства за вертикална сигнализация в града са 300 хил. лв., а в общинския бюджет за 2009-та година трябва да бъдат предвидени минимум 1млн. 250 хил. лв. за организация и контрол на транспорта в града, за поставяне на оградни пана и колчета по тротоарите, които да възпрепятстват паркирането по най-натоварените улици. 800000 лева трябва да се заделят за монтиране на датчици на светофарите, които ще подават непрекъснато информация за интензивността на трафика и структурата на автомобилния поток.

Подлезът на ул. „Гладстон” е с най-висока концентрация на пътно-транспортни произшествия в центъра на града. Заради катастрофите, поне 3 пъти в месеца се налага смяна на оградните пана, съобщи Кузов. Спешно трябва да се подновят и всичките 64 прожектора, които не работят, отбеляза още той.