Кожният диспансер става детска градина
Кожният диспансер става детска градина / dariknews.bg/ архив

Центърът за кожно-венерологически заболявания в Пловдив ще се премести в МБАЛ „Св. Мина”, а сградата ще се превърне в детска градина. Това съобщи в ефира на Дарик кметът Иван Тотев. По думите му, той е възложил на управителя на болницата доц. Георги Йорданов да проучи възможностите и начините за преместването.

Това е закриване, а не пребазиране, коментира за Дарик управителят на Кожния диспансер д-р Елена Дякова. Според нея слабият момент в идеята е липсата на амбулатория. В МБАЛ „Св. Мина” ще има едва 10 легла за дейността на диспансера, а само 30 хиляди са амбулаторни прегледи за миналата година, обясни д-р Дякова. Тя бе категорична, че в центъра не им липсва нито дейност, нито апаратура, нито специалисти. Лечебното заведение има 50 човека персонал, от които 13 са лекари. 62 години сме изграждали диспансера, сами сме купували апаратурата, а сега медицинската техника ще остане на улицата заедно с хората, квалифицирани да работят с нея, допълни д-р Дякова.

Тя обясни, че утре ще проведе разговори с ресорния зам.-кмет Розалин Петков за съдбата на Кожния диспансер. Изпратена е и покана до председателя и зам.-председателя на Здравната комисия в парламента да присъстват на срещата, уточни д-р Дякова.

В момента в МБАЛ "Св. Мина" се извършва обстоен анализ какви са възможностите за разкриване на кожно отделение, което да поеме контингента от болни на диспансера. Според управителя доц. Йорданов обаче в болницата няма да може да се извършва диспанесрното наблюдение на пациентите, защото това не е разрешено от закона за лечебната дейност. От община Пловдив са разговоряли с него, но пребазирането на диспансера може да се осъществи едва след като бъдат приети промените в Закона за лечебните дейности, уточни доц. Йорданов.