Кожен диспансер или тоалетни на Гребната?
Кожен диспансер или тоалетни на Гребната? / Деляна Михнева

 

Около 20 хил. лева на месец са необходими на Центъра за кожно-венерологически заболявания в Пловдив, за да съществува нормално. Общината обаче залага 270 хил. лева в бюджета за ремонт на тоалетни на Гребната база, а ни информира чрез медиите за това, че ще ни вземе сградата, обясниха лекарите от диспансера. По думите им, няма икономическа логика във взетото решение, тъй като центърът се самоиздържа без подкрепата на общината и вече 10 години не е на загуба. Предишният общински съвет е гласувал субсидия от 100 хил. лева за диспансера, но тя е останала само на хартия, уточниха лекарите. Те допълниха, че сегашното общинско ръководство им е обяснило в прав текст да си търсят парите от тези, които са ги отпуснали.

Около 700 хил. лева е бюджетът на Центъра за кожно-венерически заболявания в Пловдив, като около 500 хил. лева те си осигуряват сами.

Центровете в Пловдив и София са единствените в цялата страна, но само тукашният разполага с операционна зала и поликлиника. Той обслужва над 700 хил. души в Южна България и годишно в него се правят между 30 и 50 хил. изследвания.