Костов: На управляващите не им пука за спирането на европарите
Костов: На управляващите не им пука за спирането на европарите / netinfo
Европейските средства са излишна цел за управляващото мнозинство, то няма мотивация за усвояването им, защото разполага с огромен бюджетен излишък, който моге да харчи безконтролно. – Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов на лекция “Европейските дефицити на България” пред студенти от Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Според бившия премиер Брюксел няма да се противопостави на идеята на новия вицепремиер Меглена Плугчиева за създаване на единна разплащателна агенция, но местенето от министерствата към един център ще отнеме месеци, защото Европейската комисия ще иска железни доказателства за спазването на процедурите.

Въвеждането на еврото ще унищожи необходимостта от поддържане на огромен бюджетен излишък, с която сега управляващите се оправдават, за да харчат непрозрачно вътрешни средства, подчерта Костов. В отговор на въпрос от аудиторията той посочи, че плюсовете от влизането ни в еврозоната са много повече от минусите.

Ще има реакция на цените в посока нагоре, но ефектът като цяло ще е положителен, защото ще има трансформация на огромни запаси български левове в евро и това автоматично ще увеличи покупателната способност на европейската валута в България, каза Костов. Той добави, че блокираните в емисионното управление милиарди евро ще влязат в банковото и това ще доведе до падане на лихвения процент. Според Костов, преминаването към еврото ще даде и много по-голямата свобода във финансовата политика, защото ограниченията на Европейската централна банка са нищожни в сравнение с тези на валутния борд