Контрабандата на цигари през летище Пловдив пак в съда
Контрабандата на цигари през летище Пловдив пак в съда / netinfo
Арестуваните през февруари 2003 година десет души, сред които пилот, щурман, екипаж и трима бизнесмени, които бяха обвинени в контрабанда на цигари през летище Пловдив, застават отново пред състав на Окръжен съд днес. Според обвинителния акт те са осъществили контрабанда на 966 мастербокса английски цигари „Суверен” през летище Пловдив за периода от края на октомври 2002 до 12 февруари 2003 година.

Пратката била поръчана от френската фирма

„ТИМ Специалити” на пълномощник, който е български гражданин. Той поръчал на авиокомпанията “Еър Нове” превоза на десет тона английски цигари “Суверен” до летище Атина. Трафикът трябва да стане със самолет Ан -26, собственост на компанията. Тъй като там не работят достатъчно пилоти, утвърдена практика е да се наемат авиатори от други сродни компании. Предпочитанията са към фирма “Скорпион Еър”. Единственият свободен от наряд пилот е Делян Петров, който е нает за първи пилот. Щурман е Тошко Петров от “Еър Нове”. Търговският пътник, който е длъжен да придружи товара, е Мариян Стойчев. Екипажът стига успешно до летище Атина, където командирът на полета разбира, че самолетът ще се връща в Пловдив пълен. Делян Петров се опитва да телефонира по GSM-а си, за да алармира шефа на фирмата си “Скорпион Еър”, но един от пътниците го заплашва и го принуждава да си мълчи.

Самолетът се връща пълен на летище Пловдив на 18 февруари 2003 година, където цигарите са разтоварени. Стоката е на стойност 1 650 000 лева. Тя е натоварена през дупки в оградата на летището на камиони и е разпродадена на черно в страната. Досега няма данни поне част от пратката да е била заловена.