Консули събраха 54 хил. лв. за Детски център за церебрална парализа
Консули събраха 54 хил. лв. за Детски център за церебрална парализа / netinfo

Съветът на консулите събра още 53853 лева за изграждане на единствения в страната Детски център за церебрална парализа в Пловдив. Дарението бе връчено на Университетска болница „Св. Георги”, към която ще бъде центъра, от четиримата консули на Гърция, Турция, Италия и Армения Николаос Матюдакис, Юмит Ялчън, Ехиязар Узунян и Пиетро Луиджи. Те са набрали сумата от благотворителност и поеха ангажимент да продължат с даренията. С предоставените средства е закупена физиотерапевтична техника – двуканални апарати за електротерапия и магнитотерапия, апарат за комбинирана терапия – лазерна и електротерапия, диатермичен апарат, вани за парафинолечение и уреди за рехабилитация.

Кампанията за набиране на средства за изграждане на Детския център започна още в края на 2006 г. Тогава Съветът на консулите събра от благотворителност първите 60 хил. лева. За изграждане на отделението са необходими общо 150 хил. лв., остатъкът от които ще се набират също от дарения.

Детският център ще бъде изграден като сектор към Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина на УМБАЛ и ще се намира в сградата на бившата АГ клиника на ул. „Васил Априлов” №15А. Той ще разполага с 15 легла, което ще позволи, освен амбулаторния преглед, да се предлага постоянен болничен престой и целодневна рехабилитация на пациентите. Центърът ще обслужва както деца, които страдат от церебрална парализа, така и пациенти с родова травма на раменния сплит и дихателни ревматологични проблеми. Изграждането му е единственият им шанс да преодолеят дефицита по рождение и да станат пълноценни.