/ Фирма "Краси"
Квалификациите за Лига „Краси” събраха над 1 000 зрители на конната база „Фригопан” в с. Царацово
Над 1 000 зрители станаха свидетели на квалификациите за Лига „Краси”. Тя е създадена от бизнесмена Димитър Консулов и е едно от събитията, с които се отбелязва 25-годишния юбилей на лидерът на пазара - майонеза „Краси”.

Конният спорт у нас върви към разцвет
Фирма "Краси"

В повече от 300 старта премериха сили ездачи от цялата страна. Представители на клубове от София, Варна, Бургас, Царацово, Ст. Загора, Житница, Враца и Вършец се състезаваха пред любителите на конния спорт. 

Конният спорт у нас върви към разцвет
Фирма "Краси"

Сред участниците беше и състезаващият се от години в немското първенство Калин Неделчев. Той бе и единственият  състезател, скачащ с 6-годишен кон в големия паркур. С него той зае шесто място, показвайки красива и стилна езда. Националите Антон Дацински и Ивайло Бонев, утвърдени имена като Венето Тенев, Мирослав Илиев и Пламен Радославов също се представиха на ниво. 

През двата дни на турнира в категория "Деца" челните позиции заеха малчоганите от клубовета „Пълдин”, „Генерал Крум Лекарски”, „Хан Крум” и "Варна"-СККС. Първото място спечели Моника Ангелчева. 

При аматъорите с лидерска позиция са Олеся Джиоева и Катерина Иванова. В категориите 4- и 5-годишни коне челните  позиции се разпределиха между представителите на клубовете „Пълдин”, „Тенев и син”, „Кайлъка”, „Студенец”, „Генерал Владимир Стойчев” и „Алфа”. 

Конният спорт у нас върви към разцвет
Фирма "Краси"

За 5-годишни и по-възрастни коне лидери се оформят „Тенев и син”, следвани от „Марек", "Варна" и "Студенец". В двата дни от квалификациите има разместване на призьорите, шансовете за финалите остават за всички участници, очакват се оспорвани и зрелищни битки на следващите квалификации 1-2 юни и на големия финал в края на септември. 

Забелязва се засилен интерес към конния спорт. Над 100 аматьори със собствени коне и деца премериха сили в оспорваното състезание. Така се градят основите на спорта и се радвам, че и най-малките изпитват удоволствието от ездата!”, каза Димитър Ангелчев, собственик на конната база в пловдивското село Царацово. 

В България конния спорт има дълга история, федерацията ни празнува 105-годишен юбилей през 2019-та. У нас са регистрирани 164 клуба, като близо 450 състезатели практикуват този аристократичен спорт. 

В последните години с частни инвестиции се изграждат нови бази, подобряват се условията и това естествено води до постепенно възраждане на този спорт. Вече в близо 28 спортни бази в цялата страна може да се практикува езда.