Комунален холдинг- средство за излизане от кризи
Комунален холдинг- средство за излизане от кризи / netinfo

Обединяването в Комунален холдинг на всички дружества - ВиК, Електроразпределение, ТЕЦ, които са от различни ведомства, би позволило да бъдат контролирани от общината и тя да има лостове да реагира при бедствено положение като поройните дъждове през последните 24 часа.

Това заяви съветникът от СДС Александър Николов. За да стане това обаче са нужни законови промени, тъй като в момента общината няма дялове нито в топлофикация,нито във ВиК, нито в Енергото за да може да ги контролира.

Според съветника от „Коалиция за Пловдив” Тодор Кръстев обаче и в момента съществуват законодателни механизми, тъй като е изключено Общината да няма инструменти за въздействие върху ВиК, Електроразпределение и комуналните дружества. Те са на територията на Общината, а ползватели на услугата им са гражданите на Пловдив и респективно хората, избрани да управляват.

Въпрос на юридически анализ е да бъде намерен механизъм за контрол, но общинското ръководство няма нито време, нито воля, нито ресурс да направи това, коментира още съветникът от БСП Тодор Кръстев.