Компромати в битката за омбудсман
Компромати в битката за омбудсман / netinfo

Класираните на първите 2 места в конкурса за омбудсман на Пловдив – бившата директорка на Националната търговска гимназия Юлия Юрдекова и юристът на Областния управител Наташа Ценева, не отговарят на изискванията на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник. Това заявиха пред Дарик двама общински съветници от различни политически сили.

Юрдекова фигурира в управителните тела на 3 неправителствени организации – Ученическа кооперация “Съгласие – 2004”, фондация “Пловдивско възраждане” и Сдружение “Клуб “Меркурий – приятели на Търговска гимназия – Пловдив”, сочи справка в Булстат. Според чл. 5, ал. 2 от Правилника, длъжността на обществения посредник е несъвместима с длъжност по управление в търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел. Юристката на областната управа Наташа Ценева пък е допусната до финала на конкурса, без да е подала задължителната декларация, че не заема длъжност в държавна или общинска администрация, не участва във фирми и не членува в партии и синдикати.

Първата в класирането за омбудсман Юлия Юрдекова заяви, че е изненадана от непочтената атака. Тя подчерта, че още в края на февруари е подала заявления за напускане на сдруженията и фондацията и има документ от съда, че не ги представлява.

Наташа Ценева пък призна, че е държавен служител и не е подала декларация по чл.5 , защото според нея “тези предварителни условия към кандидатите за омбудсман са излишни”. Трябва ли всички претенденти да напуснат работата и ангажиментите си, след като ще бъде избран само един, попита Ценева.

Според представители на политическите сили вероятността отново да не бъде избран обществен защитник е над 90%, тъй като партиите от управляващото мнозинство имат различни фаворити и едва ли някой от претендентите ще събере изискуемите 2/3 от гласовете в Общинския съвет.