КОЙ ще стигне до балотажа в Пловдив ?
КОЙ ще стигне до балотажа в Пловдив ? / снимка: Dariknews.bg, архив

Трима са основните претенденти, които могат да се явят на балотаж с кандидата за втори мандат Иван Тотев. Това показват последните проучвания на независимата агенция за социални и маркетингови проучвания “Алфа Рисърч”. Резултатите са на база изследвания, направени през последните седмици преди старта на кампанията и касаят електоралните нагласи на пловдивчани 30 дни преди изборния ден. В допитването са посочени основните претенденти за кметския стол, вкл. обявените в последните дни за регистрация кандидатури.

Към момента балотажът е много вероятен, но участието в него съвсем не е предрешено, потвърди пред Дарик Станислав Стоянов, управляващ партньор в “Алфа Рисърч”. Той обаче отказа повече коментар, с мотива, да не се манипулира общественото мнение. Предварителните нагласи на хората могат да бъдат променени именно в хода на предизборната кампания, но не трябва за това да влияят прогнозите на социолозите, категоричен е Стоянов.

Обстановката в Пловдив е изключително динамична и изненади не са изключени, коментира преди дни пред Дарик и политологът Димитър Аврамов.

Оказва се, че следващите седмици по време на кампанията са решаващи за това кой ще се яви на балотажа за кмет на Пловдив. Към момента не се очакват изненади само по отношение на избирателната активност на 25 октомври - тя ще се движи, между традиционните за Пловдив, 48-51%.

Като основна причина за недоволството на жителите се определят по-високите местни данъци и такси, проблеми със сметосъбирането и сравнително ниските заплати. В последните проучвания пловдивчани посочват  и невъзможността за адекватна реакция на общинските институции и ВиК по време на обилните валежи. При всеки по-силен дъжд наводненията на приземни етажи, подлези и улици в града е неизменно, което води до много щети за хората и загуби за дребния и средния бизнес.