От 9 февруари в Пловдивска област отпадат всички мерки, въведени във връзка с грипната епидемия, обявена на 19 януари.

Това съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в областния град Сийка Димчева след съвещание на Областния оперативен щаб.

Обявиха в кои области има най-много болни от грип

По думите й предсрочната отмяна на мерките, които бяха обявени до 10 февруари, се дължи на спада на нивата на заболеваемост, както общата за областта, така и по възрастови групи.

"Наблюдаваме тенденция към намаляване на разпространяването на грип и остри респираторни заболявания, което се дължи на постепенното наслагване на мерките", коментира Димчева. Тя уточни, че няма натиск върху общопрактикуващите лекари и спешна помощ. Важно е да започнат профилактични прегледи и имунизации, допълни директорът на РЗИ. 

БТА

"В момента, в който влязоха правилата, в кабинетите наблюдавахме рязък спад в острите респираторни заболявания", посочи  д-р Христо Дипчиков, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на Районната лекарска колегия в Пловдив, който отговаря за първична извънболнична медицинска помощ. 

На 19 януари бе обявена грипна епидемия в областта и наложени мерки в лечебните заведения, детските градини, социалните и домовете за възрастни. Учениците от областта излязоха в едноседмична грипна ваканция от 25 януари, а епидемията е удължена до 10 февруари.
Ирина Шопова, БТА