Кметът: Референдумът е бягство от отговорност, Владимир Дончев: Не, необходимост
Кметът: Референдумът е бягство от отговорност, Владимир Дончев: Не, необходимост / netinfo

Искането за референдум за еднократно приемане на 80 000 тона софийски боклук на действащо сметище с гарантиран резерв е бягство от отговорност. Това заяви кметът Иван Чомаков по повод подписката за насрочване на допитване, внесена от 17 съветници, включително и от управляващото града мнозинство. Според кмета референдумът е безсмислен и ще бъде отхвърлен, не само поради липсата на време. Депутатът от НДСВ Владимир Дончев опонира задочно на д-р Чомаков

Според Дончев, Бойко Борисов трябва да бъде подпомогнат, защото столицата не бива да бъде зарита с отпадъци, но жителите на Пловдив трябва да се произнесат за складирането на софийския боклук край Цалапица. По думите му е нормално е хората да се страхуват, че при разрастващата се хепатитната епидемия, внасянето на стотици хиляди тонове чужд боклук може да има неблагоприятен ефект.

Решение на проблема чрез еднократно депониране на определено количество бали софийски боклук в сметищата на Пловдив и Карлово се нуждае от отговор на няколко въпроса. Първият е какво е мнението на Столичната община за подобен вариант и разполага ли тя със за средства за транспорт, депониране и обработка на отпадъците. Вторият е какви точно проекти ще бъдат финансирани в Пловдив и Карлово с получените пари от съхранението на балите.