Кметът не уволни правителството
Кметът не уволни правителството / plovdiv24.com
Над 150 пловдивчани подписаха за час и половина “заповед за уволнение на правителството” в рамките на националната протестна подписка на ГЕРБ, ДСБ и СДС срещу правителствената политика. Стартът й бе даден в 11 часа на пункта пред общината от местните лидери на трите партии Йордан Кюмюрджиев, Спас Гърневски и Николай Караиванов. Те подчертаха, че целта им не е да насаждат разцепление сред хората, а “да покажат на Европа, че има и друга България, която се срамува от корупцията по всички етажи на властта” и да накарат правителството да чуе гласа на избирателите.

Нито кметът Славчо Атанасов, нито представители на ВМРО са се включили в протеста на десницата, подписвайки декларация, казаха организаторите. Очаквам кметът да попълни своята заповед за уволнение на кабинета, защото той винаги е твърдял, че битката му е за по-добър живот на пловдивчани, а тази подписка е точно за това, коментира лидерът на СДС Николай Караиванов. /чуй прикачения звуков файл №1/. Въпрос на личен избор – така председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, които е и лидер на ГЕРБ лаконично отговори на въпрос дали очаква включване на кмета в протестната подписка, която ще продължи до 22 септември /чуй звуков файл №2/.

С лозунги “Долу БСП” и “Тройната коалиция да си върви” активисти на десницата първи подписаха декларациите и получиха стикери “Аз съм европеец”. Сред пусналите заповед в урната емаше и доста роми. Голяма част от хората на площада, които очакваха началото на концертите на откритата сцена пред общината, обаче демонстрираха пълна апатия към акцията. “Важно е всеки в съзнанието си да уволни това правителство, дори и да не отиде до някой от 6-те пункта в града, за да си вземе декларация”, каза лидерът на СДС Николай Караиванов. Той обяви, че ръководството на сините няма да уважи зарята в знак на протест срещу присъствието там на управниците, които формират правителствената политика. По-рано през деня и председателят на общинския сбор на Атака Тодор Христев заяви, че и техните членове ще бойкотират вечерното тържество и ще поднесат цветя пред паметника преди началото на зарята. Освиркванията и ексцесиите все пак са израз на някакво отношение и емоция, а тази власт не ги заслужава, обясни Христев. /чуй подробности в прикачения звуков файл № 3/