Кметът изхвърли юристите си заради гафа с Ритон
Кметът изхвърли юристите си заради гафа с Ритон / netinfo

Поради проявената небрежност при защитаване на интересите на Община Пловдив, давам случая с „Ритон” ЕАД на прокуратурата, заяви в официално изявление до медиите кметът Славчо Атанасов. Той уточни, че вече е разговарял с окръжния прокурор Андрей Атанасов и още днес прокуратурата започва разследване.

До приключване на разследването, отстранявам всички юристи от дирекция „Правно и нормативно обслужване” на общината с изключение на главния юрист Зорница Нейкова, категоричен е кметът. Дотогава техните задължения ще бъдат изпълнявани от юристите на дирекция „Общинска собственост”.

Ако разследването открие умишлени нарушения, срещу виновните служители ще бъдат предприети веднага дисциплинарни дела, закани се градоначалникът.

/ Чуйте какво каза още кметът Славчо Атанасов от прикачения звуков файл /

Според шефката на Надзорния съвет на пловдивската общинска агенция за приватизация Дани Каназирева, общината е ощетена с над 5 млн. лв. след като стана ясно, че реститутът Георги Върбанов е новият собственик на една от най-атрактивните общински фирми. Върбанов спечелил дело срещу общината, която била осъдена да заплати 50 446,15 лв. Въпреки поканата за доброволно плащане, администрацията не реагирала и бизнесменът поискал дълга да бъде компенсиран чрез възлагане на 50 хил. броя акции с номинал всяка от 1 лев, които представляват 100% от капитала.

Върбанов вече е влязъл във владение на фирмата и е освободил общинските шефове. Той е реститут на голяма част от складовата база на "Ритон". Общинската фирма притежаваше атрактивни заведения като "Веселото село", "Гладиатори", "Чановете" и др.  

Служителите в отдел "Правно и нормативно обслужване" в община Пловдив са 7. По неофициална информация на Дарик радио виновен за гафа е Цветан Варемезов, който в момента е в отпуск. Според главния юрист на общината Зорница Нейкова, документите са приети от Андон Кисьов.

Както Дарик радио съобщи още в края на юли, реститутите, които имат претенции към част от земята в едровата база на ул. “Арчарица”, са спечелили делото на втора инстанция. На 23 юли т.г. в дружеството е пристигнало съдебно решение за уважаване на иска им за 138 хиляди лева обезщетение. Заедно с лихвите за една година, общата дължима сума надхвърля 150 хиляди лева. Но общинската фирма, която е със затихващи функции и със символични приходи, няма откъде да ги плати.

Още тогава общинските юристи заявиха, че най-вероятно ще се стигне до принудителна продан на най-апетитните активи на “Ритон” от съдебен изпълнител, тъй като обжалването пред последната съдебна инстанция не спира изпълнението на вече постановеното решение.