Кметицата на Пирдоп демонстрира как се прави око да види, ръка да пипне
Кметицата на Пирдоп демонстрира как се прави око да види, ръка да пипне / dariknews.bg
Кметицата на Пирдоп демонстрира как се прави "око да види, ръка да пипне"
33243
Кметицата на Пирдоп демонстрира как се прави "око да види, ръка да пипне"
  • Кметицата на Пирдоп демонстрира как се прави "око да види, ръка да пипне"

С думите „око да види, ръка да пипне" кметът на Община Пирдоп Антоанета Илиева образно описа днешната среща на депутати и кметове в Пречиствателна станция - Пловдив. Пипнахме и помирисахме утайките и то там, където се депонират, разкри Илиева. Срещата на администрацията на средногорската община с депутати, представители на Инициативния комитет от Пирдоп, областният управител Иван Тотев и представители от Община Пловдив в лицето на зам.-кмета Александър Долев и общинския съветник Любозар Фратев, беше провокирана от дебатите около депонирането на пловдивските утайки за рекултивация на хвостохранилището на Еко Медет край Пирдоп.

Много се спекулираше с проблема, каза още кметът на Пирдоп. По думите й вече е намерен начинът да се води диалог между отделните страни. В най-скоро време се очаква да пристигнат резултатите от пълния химичен анализ на стабилизираната утайка, от които ще стане ясен процентът на тежките метали в субстракта. /Чуйте и от прикачения звуков файл/

Нямам претенции за финансово обезпечаване, категорична бе Антоанета Илиева. Тя добави, че от 800 дка площ, 200 дка ще бъдат рекултивирани с биологични отпадъци. 400 дка вече са рекултивирани технически, а 200 дка са предвидени за

Кметицата на Пирдоп демонстрира как се прави "око да види, ръка да пипне"
netinfo
застрояване.

Шефът на Вик - Пловдив Валентин Василев е отправил предложение за допълване на технологичния процес в екозавода в Шишманци с преработване на утайка. Водят се преговори и със земеделски производители за директно наторяване, обясни още Василев.

Нашето село не иска утайките на Пловдив да бъдат депонирани на хвостохранилището. Това заяви кметът на Душанци Иво Георгиев. Площта е на 7 км. от селото и като духне вятър, миризмите идват право в селото, каза той. По думите му в утайките има и тежки метали. Пречиствателна станция Пловдив е на 7 място по еклогични показатели, съобщи кметът. Според него статистиката е от изследвания на Министерството на околната среда и водите.