Клошарят Любо: Аз съм в затвора за нищо (СНИМКИ)
Клошарят Любо: Аз съм в затвора за нищо (СНИМКИ) / снимки: Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Клошарят Любо: „Аз съм в затвора за нищо“ (СНИМКИ)
91569
Клошарят Любо: „Аз съм в затвора за нищо“ (СНИМКИ)
  • Клошарят Любо: „Аз съм в затвора за нищо“ (СНИМКИ)

Започна мегаделото за опожарените тютюневи складове в Пловдив. Според Прокуратурата 44-годишният клошар Любомир Данчев по непредпазливост със захвърлен фас от незагасена цигара е причинил огнената стихия от края на август тази година, която обхвана общо 4 сгради паметници на културата в града.

Клошарят Любо Аз съм в затвора за нищо (СНИМКИ)
netinfo
Преди началото на съдебното заседание Данчев заяви, че е невинен и че по време на пожара не е бил в сградата.

Защитниците на обвиняемия казаха, че се надяват тезата на прокуратурата да не издържи в съда. Адвокатите на Данчев - Стефан Левашки и Зоя Тошкова, отново изразиха съмнение, че от една незагасена цигара може да се разрази толкова мащабен пожар.

Клошарят Любо Аз съм в затвора за нищо (СНИМКИ)
netinfo

По време на съдебното заседание стана ясно още, че държавното обвинение разследва длъжностно лице за извършено престъпление, свързано със запалените складове. Прокурор Костадин Паскалев не съобщи неговото име, но заяви, че това не е отстраненият от длъжност главен архитект на Община Пловдив Румен Русев.

Изгорелите постройки се намират в центъра на града. Според държавното обвинение, Данчев изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята на 4-я етаж в една от сградите, която обитавал. Впоследствие огънят стопил кошчето, след което се запалили и намиращите се в близост килими, пътеки, мокет, дюшеци. Поради липсата на свеж въздух в помещението те тлеели дълго време. Това е и причината пожарът да стане видим извън сградата едва няколко часа по-късно. След това пламъците обхванали цялото подпокривно пространство на сградата, а поради близостта й със съседния склад, който се намирал на разстояние 2,3 м, пожарът обхванал и него и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другата постройка.

Междувременно огнената стихия продължила да се разпространява във вертикална посока - надолу, като се усилила след рухването на изгорелите покриви на сградите. От силното нагряване и хвърчащите искри се запалила трета сграда, която е с израелски собственици.

Вследствие на хвърчащите искри, по-късно се запалил и четвъртият склад, а от лъчистото излъчване били нанесени поражения върху фасадата и на петата сграда.

Ако се докаже, че Любомир Данчев е виновен, го очакват до 5 години затвор.

Още подробности чуйте в разширения звуков репортаж.