Кеймбридж покани Пловдив в свой пилотен проект
Кеймбридж покани Пловдив в свой пилотен проект / Sofia Photo Agency, архив

Община Пловдив е поканена да участва в пилотен проект на град Кеймбридж през месец ноември, научи Дарик радио.

Става въпрос за разработване на програма за стандартизиране на шаблон за управление на съвременен град в 21-ви век. За целите на проекта са нужни 3 града – малък, среден и голям, като Пловдив е поканен като малък град. Все още не е ясно кои ще бъдат другите 2 града, но се очаква в категория голям град да бъде поканен Лондон.

Участието на Пловдив нямаше да е възможно без наличието на Интегрирана информационна система за подобряване на процесите на обслужване на граждани и бизнес. Проектът за внедряването на тази система в местната администрация бе приключен и официално представен днес.

Той включва 7 модула, свързани с бюджет, проекти, регистри, договори, документооборот, електронен портал и административен модул. Всеки от тях спомага за оптимизация и повишаване на ефективността в местната администрация. Допълнително се повишава бързината и качеството на обслужване на граждани и бизнес.

 

По проекта, който е на стойност близо 850 хил. лева, са обучени над 500 човека във всичките 6 района на Пловдив. Парите по него са осигурени като 100% безвъзмездна помощ от Оперативна програма „Административен капацитет“.