Кастинг за Кралица на киселото мляко в Момчиловци
Кастинг за Кралица на киселото мляко в Момчиловци / Дарик архив

Красавици от цялата страна могат да се включат в конкурса „Мис Родопи – Кралица на киселото мляко- 2016“, който ще се проведе идната седмица в смолянското село Момчиловци. Изискването към учестничките, е те да са на възраст между 16 и 25 години, да притежават естествена красота и чар, да бъде личност, която не е сключвала граждански или религиозен брак, в която и да е част на света, както и да не е раждала и др.

Наградният фонд на конкурса е 8000 лв., като „Мис Родопи – Кралица на киселото мляко-2016“ ще получи 3000 лв., първа подгласничка – 2000 лв., втора подгласничка – 1500 лв., трета подгласничка – 1000 лв. и награда на публиката – 500 лв.

На победителката и подгласничките, може да бъде предложено да посетят Китай, в рамките на Програма за популяризиране на българското кисело мляко и неговите уникални свойства.

Конкурсът ще се проведе по време на Фестивал на киселото мляко. Той ще се състои за втора поредна година от 23 до 25 септември, съобщи кметът на Момчиловци Сийка Суркова. Провеждането на фестивала е спонсорирано от китайска компания, която вече осма година продава успешно българското кисело мляко в родината си.

Ще има изложение на родопски занаяти, на производители на млечни продукти, чай и мед. Предвидено е и китайски художник да разкраси подпорни стени със своите картини, като идеята, е това да стане нова туристическа атракция в селото, добави Суркова.

Припомняме ви, че в началото на лятото в град Шанхай, Китай се проведе фестивал на киселото мляко с марката „Момчиловци“. Предвижда се и трети етап на фестивала, който ще бъде компилация от първите две мероприятия в Китай и Момчиловци. Той ще се проведе през късната есен.