Каскадата „Въча” и пътищата ни интересуват Милано
Каскадата „Въча” и пътищата ни интересуват Милано / netinfo

Изграждането на каскадата „Въча”, проектът за която е на стойност около 130 млн.евро и строежът на пътища са сред инфраструктурните проекти, към които проявяват интерес от Милано, съобщи днес кметът Славчо Атанасов. Това са и първите проекти, по които ще започне работа след създаването си съвместната фирма между Община Пловдив и Община Милано. Контролният пакет във фирмата, която ще се нарича „Пълдин”, ще бъде на Община Пловдив, която ще притежава 51% от дяловете в нея.

Кметът е възложил на зам.-кметовете Марта Божикова, Димитър Цветков и Георги Григоров, както и на главния юрист на Общината Зорница Нейкова, да подготвят устав и проектодоговор за създаване на съвместното общинско дружество. То ще е първото по рода си в България. След изготвянето на проектодоговора, той ще бъде изпратен в Милано за съгласуване и едва тогава ще бъде внесен за одобрение в пловдивския общински съвет. Това ще стане най-рано на сесията на 31-ви януари. Ако проектът за договор бъде гласуван, тримата зам.-кметове и главният юрист на общината ще бъдат командировани в Милано, за да сключат споразумението.

Италианският град, който се сочи за икономическа столица на Апенините, има съвместни проекти с Англия, Швеция и Норвегия, каза още Славчо Атанасов. Той събощи, че кметът на Милано Летиция Морати проявява интерес към сътрудничество с Пловдив и в сферата на културата и образованието. Тя ще пристигне в града под тепетата през април.