Караиванов: Тежкият проблем с доказване на покупката на гласове остава
Караиванов: Тежкият проблем с доказване на покупката на гласове остава / netinfo

Темата за криминализиране на купуването и продаването на гласове за съжаление идва на дневен ред само по време на избори, заяви Николай Караиванов – кандидат на Десен алианс за Пловдив за кмет на града. Той смята, че законодателят може да гласува този закон, но остава тежкият проблем как ще се доказва на практика това деяние и как ще се анализира проблема, като се разграничат двете страни в деянието.

Първата е на тези, които искат да купят, а не да спечелят политическа подкрепа. Втората е на тези обеднели слоеве от населението, които демонстрират отказ от граждански права и биха продали гражданската си позиция за определена сума, обясни Караиванов.

Според кандидата за кмет на Десен алианс за Пловдив причината за купуването на гласове е не само в липсата на закон, който да санкционира, а и в тежкия социален статус на големите слоеве от от обществото.

Той изрази надежда Законът да бъде приет и на второ четене и да влезе в сила преди местните избори, тъй като голяма част от кандидатие в страната, класифицирани под формулата "бизнесмен", вероятно разчитат на това.