„Капана“ със самостоятелен статут
„Капана“ със самостоятелен статут / снимки: Петър Тодоров
„Капана“ със самостоятелен статут
90126
„Капана“ със самостоятелен статут
  • „Капана“ със самостоятелен статут

Предложение за самостоятелен статут на „Капана“ ще внесе в Голяма Община кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Новината той съобщи в ефира на Дарик радио. Работното време на заведенията в квартала ще бъде уеднаквено, като в делнични дни то ще е до полунощ, а в петък, събота и неделя - до 2 часа през нощта.

Промяната идва след оплакванията от шума в артистичния квартал. До оптималния вариант се стига след неколкократно проведени разговори между администрацията, жители и собственици на търговски обекти в квартала.

За да влезе в сила въвеждането на специалния статут на „Капана“, предложението ще трябва да бъде гласувано от ОбС. Към момента има три заведения в района, които работят след 2 часа. Промяната ще засегне и тях.

Капана със самостоятелен статут
netinfo

Искра Койчева и Георги Стаменов в студиото на Дарик Пловдив

Над 25 сгради – паметници на културата в „Централен“ вече са с изготвени проекти за обезопасяване и възстановяване, каза още Стаменов. Документацията за къщите е изготвена от собствениците и ще бъде съгласувана с  Националният институт за недвижимо културно наследство, а две от сградите се намират на улиците “Антим I” и Бетовен.

„Проблемите с опазването и стопанисването на недвижимото културно наследство идват от големия брой собственици на имотите и от невъзможността да бъдат намерени всички, за да им бъдат връчени предписания. Имаме случай на сграда в района с 40 съсобственика. Всички те трябва надлежно да бъдат уведомени, в противен случай можем да бъдем обвинени в самоуправство“, коментира той.

Стаменов даде и друг пример. Въпреки глобата, която кметството е наложило на собствениците на една от къщите в района за необезопасяване на компрометираната фасада на имот, намиращ се на ул. „Скайлер“, сградата все още продължава да стои в същия вид, тъй като санкцията се жали в съда.

Кметът на „Централен“ подчерта още, че броят на опасните сгради в района е намалял близо пет пъти. Става въпрос за сгради със заплашително разрушени тераси и падащи мазилки, чиито брой в началото на годината беше около 100.

Цялото интервю с Георги Стаменов чуйте в прикачения звуков файл.