/ Дарик архив
Кампания за разделно събиране на отработени масла организира община Пловдив от днес до 20 юли. Желаещите да се включат може да предадат своите отпадъци  на посочения адрес: гр. Пловдив, Район „Северен”, ул. „Георги Бенев” №4, площадка на „Универсметал” ООД от 09:00 до 17:00 часа.
 
„Имате възможност да се присъедините към усилията за чиста околна среда, като предадете този вид отпадъци на посочения адрес по време на кампанията“, заявяват от общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците".
 
Отработените масла се разлагат само частично. Изхвърлянето им в околната среда може да се отрази пагубно на природните екосистеми, защото възпрепятства достъпа на кислород до водата и почвата. Един литър отработено масло може да замърси 1 милион куб. м. вода, а ако бъде излят във воден басейн, може да образува петно с размер 4 000 кв.м., информират експертите. Те подчертават, че неконтролираното изгаряне на масла води до замърсяване на въздуха с токсични съединения на основата на сярата, които не само замърсяват въздуха и околната среда за продължителен период от време, но са и канцерогенни.
 
Изхвърлянето на опасни отпадъци в общия поток смесени отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата, поради което Община Пловдив призовава гражданите да се възползват от предложената възможност.