Кампания за проверка на очите при децата стартира в „Западен“
Кампания за проверка на очите при децата стартира в „Западен“ / netinfo

Мащабна акция за профилактични прегледи на очи на деца стартира в Пловдив. Тя е под надслов „Весели очички“ и се организира от Лайънс клубовете „Евридика“, „Пловдив“ и „Пловдив – Филипополис“ и Центъра за рехабилитация на слепи.

Кампанията започна от район „Западен“, като в хода й тук ще бъдат прегледани очите на близо 400 деца. Официален старт на акцията бе даден в Детска градина „Росица“, като в събитието се включи и кметът на района Димитър Колев. Той също се подложи на преглед с модерния апарат, като се увери, че зрението му е в перфектно състояние.

Прегледът се извършва с последно поколение портативен авторефрактометър Mobile Vision Screener PlusopiX S12c. Апаратът е закупен от трите лайънс-клуба в града и е дарен на Центъра за рехабилитация на слепи. Камерата наподобява фотоапарат, с която чрез звук за кратко време се привлича вниманието на детето и се улавят двете очи в бял правоъгълник. Изследването се извършва автоматично.

Така се проверява роговицата за нередности, извършва се изследване за далекогледство и късогледство, сравнява се пречупването на двете очи, проверява се рефлекса на роговицата и се сравняват размерите на зеницата на двете очи.