Камерите свалят престъпността с до 30 %
Камерите свалят престъпността с до 30 % / снимка: sxc.hu
Пловдивските общини имат идейни проекти за видеонаблюдение
77003
Пловдивските общини имат идейни проекти за видеонаблюдение
  • Пловдивските общини имат идейни проекти за видеонаблюдение

Почти всички общини в Пловдивска област имат идейни проекти за изграждане на видеонаблюдение, съобщи в ефира на Дарик директорът на Областната дирекция на МВР Пламен Узунов. В някои като общините „Марица“ и „Родопи“ проектите са почти готови, а в други като община Садово тепърва ще се финализират. „Надявам се скоро почти цялата Пловдивска област да бъде обхваната с камери. Те имат дисциплиниращо значение за граждани и шофьори, а хората са по-спокойни“, коментира Узунов.

Директорът на полицията одобри въвеждането на камери в жилищните блокове, като уточни, че този начин на наблюдение не трябва да противоречи на закона. Живеещите в етажната собственост трябва да са дали съгласието си и да са информирани с нарочни табели, обясни Пламен Узунов.

По думите му, предстои изграждането на мащабен център за видеонаблюдение в реално време на всички общини в областта, който ще се намира в Пловдив. Тъй като оптичните връзки между административните центрове са много добри, сигналът бързо и качествено може да стига до Районните управления на полицията, допълни Пламен Узунов.

Той благодари за доброто взаимодействие с местните власти и допълни, че общините със собствени средства изграждат системата си от камери.

Спад с 30 % на битовите престъпления отчитат в община „Марица“, където реализират пилотен проект за видеонаблюдение. „Тъй като сме вложили 30 000 лв. от общинския бюджет, излиза, че системата за видеонаблюдение струва на жителите ни по 1 лв. на камера“, коментира пред Дарик кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.

Положителния ефект от камерите потвърди и кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. „Поставили сме видеонаблюдение на всички входно-изходни артерии, на възлови кръстовища и повечето невралгични точки в града. Планирали сме да инвестираме 60 000 лв. от общинския бюджет за купуването и поддържането на камери“, коментира д-р Караиванов.

Община „Родопи“ ще задели от бюджета си за догодина около 30 000 лв. за купуването на нови видеокамери, които да бъдат монтирани във всички селища на общината. Сега имаме 31 на територията на общината, 9 от които са частни, каза кметът Пламен Спасов. По думите му, превантивният ефект от камерите е налице, затова изграждането на система за видеонаблюдение ще продължи.