Калуди вече не е шеф на операта, кметът пак е ядосан
Калуди вече не е шеф на операта, кметът пак е ядосан / dariknews.bg/ Архив

 Световноизвестният тенор Калуди Калудов вече няма да е шеф на Пловдивската опера. Министерство на културата реши да го отстрани от поста и да назначи на негово място, до провеждане на конкурс, Пламен Тасев. Според ръководеното от Вежди Рашидов ведомство той има "по-голям управленски опит". Преди години Тасев е бил заместник-директор на институцията, а сега е кларнетист в оркестъра. Решението на министерството за пореден път ядоса кмета на Пловдив Славчо Атанасов. В изявление по темата той казва, че отстраняването на Калуди Калудов е опит за убийство на пловдивските културни традиции. "С уволнението на Калуди ситуацията вече излиза извън границите на нормалността", заявява кметът. 

Според Министерство на културата Калуди Калудов се разделя с поста директор на Пловдивската опера поради факта, че не я е управлявал добре. Други обаче са на мнение, че тенорът гърми заради твърдата позиция, която зае, докато се дискутираше темата да има ли опера в Пловдив. Тогава Калудов и кметът на града Славчо Атанасов заплашиха дори с гладна стачка в знак на протест срещу първоначалната идея на културното ведомство да закрие институцията. Тя беше спасена след като община Пловдив обеща да поеме част от издръжката й. Засега отстраненият директор се въздържа да коментира ситуацията, но обеща да даде пресконференция в четвъртък.

Рокадата обаче ядоса кмета Славчо Атанасов. В специално изявление той пита: "Какво трябва да си мислят сега пловдивчани? Че всеки, който се опита да защитава интересите на града, ще бъде отстраняван и премачкан ли? Махат директора на операта, защото той застана открито в защита на състава и неговите традиции", категоричен е Атанасов. Той пише още: "Изумително е да се случват подобни неща. Нашите световни имена в изкуството се оказват немили-недраги в собствената си родина. А когато става въпрос и за Пловдив, аз не мога да приемам равнодушно това грубо посегателство срещу културната столица на Българи".

Рокадата в ръководството на Пловдивската опера е част от поредица кадрови промени в културни институти, които предприе министър Вежди Рашидов. Малко повече от седмица след като Министерски съвет даде зелена светлина на дългоочакваната театрална реформа той прецени, че оставя Павел Васев на поста директор на Народния театър, след като към него се присъедини "Сълза и смях". Досегашният шеф на Сълзата Венцислав Кисьов пък е възможно да стане заместник на Васев. Изпълняващият длъжността директор на Оперетата Тодор Димитров също остава на тази длъжност и след като към Музикалния театър се присъедини балет "Арабеск".

Актьорът Пламен Димитров, който е директор на Драматичния театър във Варна ще продължи да изпълнява функциите си и след като институцията се сля с операта в града. Новата структура се нарича театрално-музикален продуцентски център.

Драматичния театър в Пловдив пък поема Кръстьо Кръстев, който досега беше шеф на трупата в Смолян. Назначението е следствие на сливането на двете институции и желанието на досегашния директор на театъра в града под тепетата Емил Бонев да се раздели с тази длъжност.