Минерален басейн Медика
Минерален басейн Медика / netinfo
Различни проучвания показват, че България влиза в тройката на най-богатите откъм минерална вода територии в света. Някои от местата са наистина уникални - например Нареченските бани, където водите съдържат радон. Лечебните процедури там се извършват в Балнеокомплекс "Медика Наречен", където се лекуват широк спектър от болестни състояния.
 
Къде и как помагат минералните извори? Местата с такива находища са над 200. В Банкя изворите лекуват при проблеми с обмяната на веществата и нервната система, както и при сърдечно-съдови заболявания. Гинекологични и неврологични проблеми, както и ставни и белодробни заболявания, се третират във Велинград. В Девин помагат за болежки, свързани с нервната система и опорно-двигателния апарат. Минералната вода в Хисар пък е подходяща при  бъбречно-каменна болест, стомашно-чревни проблеми и подобни. Местата са наистина много, но няма как да не споменем и Нареченските бани заради газа радон.
 
За какво помага радонът? Като цяло действа обезболяващо и общоуспокояващо на организма. Спомага за подобряването на сърдечната дейност, разширяването на съдовете, както и за понижаването или нормализирането на кръвното лягане. Има положително влияние и при обменните процеси в клетките и деленето им, както и при наличието на лимфен застой. Радонът има силен ефект при проблеми с половите жлези, както и с щитовидната. Подпомага въглехидратната обмяна, а по този начин нивата на захарта в кръвта се нормализират. Това означава, че минералната вода в Наречен е подходяща също така за лекуване на диабет, информират специалистите от "Медика". Засилват се и защитните функции на организма срещу инфекции.
 
Това са само част от болестните състояния, които минералната вода от тези извори може да лекува. За силния положителен ефект влияе и климатът на мястото, което е сред най-живописните кътчета в Родопите. В Балнеокомплекс "Медика Наречен" можете да пробвате и други природни лечебни процедури, като например калолечението. Не пропускайте да подобрите здравето си с лечебната сила на българската природа!