K.Илиев: Измислените истории около залавянето на Дякона не спират
K.Илиев: Измислените истории около залавянето на Дякона не спират / DarikNews.bg/ архив
Константин Илиев за Левски
70762
Константин Илиев за Левски
  • Константин Илиев за Левски

„След като излезе моята пиеса "Великденско вино", установих с огромна изненада, че се пишат неща и се градят аргументи, претендиращи за нов поглед върху случая със залавянето на Васил Левски и предателството на поп Кръстю, които за мое велико учудване са взети от пиесата, а тя е художествена измислица!”, това заяви в интервю за Дарик радио големият български писател и драматург Константин Илиев, който тези дни бе в Пловдив за среща със своите почитатели.

Новата книга на Константин Илиев „Великденско вино и Франкенщайн” се опитва да направи анализ на събитията около залавянето на Дякона Левски. Писателят разказва, че в пиесата, поп Кръстю е само един литературен герой и да се градят каквито и да било исторически хипотези върху този образ е напълно несъстоятелно.

„Едно от последните и най- фрапиращи „исторически” манипулации е прехвърляне на вината за залавянето на Апостола върху Марин Поплуканов и аналогията, която се търси в несъществуващото родство с Андрей Луканов”, каза още авторът.

Книгата не е роман, а сборник от различни текстове - едно изследване, в духа на историческото писане, което се позовава на документи, факти и цитати. След дългогодишни битки, мостът, на който е станало залавяне на Васил Левски в Ловеч е превърнат в историческото място, което с право може да се нарече „Къкринската Голгота”, казва още Константин Илиев.

Чуйте още от прикачения звуков файл.